• DEPARTAMENTUL DE ISTORIE, PATRIMONIU ȘI TEOLOGIE PROTESTANTĂ
    Universitatea "LUCIAN BLAGA" din Sibiu
    Educatia este abilitatea de a asculta aproape orice lucru fara sa-ti pierzi rabdarea sau increderea in tine. "Robert Frost"
  • ISTORIE
    FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE
    Cel ce nu citeste este ceva mai educat decat cel care citeste doar ziare. "Thomas Jefferson"
  • Arte Vizuale
    FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE
    Educatia este abilitatea de a asculta aproape orice lucru fara sa-ti pierzi rabdarea sau increderea in tine. "Robert Frost"
  • TEOLOGIE PROTESTANTĂ
    FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE
    Universitatea dezvolta toate aptitudinile, inclusiv si prostia. "Anton Pavlovici Cehov"
Totul despre Noi

DEPARTAMENTULUI DE ISTORIE, PATRIMONIU ȘI TEOLOGIE PROTESTANTĂ

Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă își leagă începuturile de momentul nașterii Universității Lucian Blaga, istoria fiind printre specializările care au stat la baza genezei construcției universitare sibiene. În anul 1969, prin susținerea academicienilor Constantin Daicoviciu, Ştefan Pascu, eforturile depuse de către profesorul Nicolae Lupu vor fi încununate de succes prin crearea la Sibiu a Facultății de Filologie și Istorie, afiliată Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Istoria a fost încă de la înființarea Universității Lucian Blaga din Sibiu, anul 1990, una dintre specializările de bază ale acesteia. Cu timpul, istoriei au venit să i se alăture noi specializări, licență și master, axate pe linia protejării și valorificării patrimoniului. Teologia protestantă se armonizează și ea în acest ansamblu, având o tradiție deosebită în Sibiu și fiind asociată cu extrem de valorosul patrimoniu german din sudul Transilvaniei.

În prezent Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă reușește să îmbine cu succes tradiția cu modernitatea, în scopul oferirii unui climat optim pentru studiu și formare profesională. Departamentul se remarcă prin dinamismul său și racordarea la valorile naționale și europene. Pune la dispoziția societății un sistem de specializări interconectate, adaptate cercetării multidisciplinare, extrem de importante în contextul actual european. Acest sistem este susținut de o rețea extinsă și valoroasă de parteneri, din țară și străinătate. Pregătirea studenților are la bază o consistentă practică de specialitate, ce se poate desfășura în forme variate pornind de la șantiere arheologice și până la rețeaua complexă și modernă de laboratoare aferente conservării și restaurării patrimoniului.

Departamentul are o contribuție consistentă la ducerea mai departe a tradiției sibiene bazată pe interculturalitate și interconfesionalitate. Susține prin proiectele sale protejarea patrimoniului național, european și valorificare potențialului acestuia din punct de vedere economic, cultural și educațional.

Oferim studenților noștri posibilitatea de a avea o formare profesională completă, pornind de la studii de licență, masterat și doctorat, în condiții de înalt profesionalism, cu ajutorul unui corp profesoral de înaltă ținută academică și a căror expertiză, în variate domenii, este atestată de către instituțiile abilitate ale statului român.

Evenimente în desfășurare

Profesorii Noștri

Cine suntem Noi?

Departamentul Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, mizează pe păstrarea şi transmiterea valorilor culturale autentice, dar şi pe schimbul de idei, pe interculturalitate şi interconfesionalitate. Departamentul patronează o reţea extinsă de şantiere arheologice-şcoală şi beneficiază de laboratoare de restaurare-conservare de ultimă generaţie.

Lect. univ. dr. Anamaria Tudorie

Lect. univ. dr. Anamaria Tudorie, Lect. univ. dr. Radu Racovițan, Lect. univ. dr. Mirel Bucur

Prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca, Prof.univ.dr. Zeno Karl Pinter, Prof.univ.dr. Mihaela Grancea, Prof.univ.dr. Ioan Marian Țiplic, Prof.univ.dr. Sorin Radu, Prof.univ.dr. Ioan Albu, Conf.univ.dr. Valeria Soroștinean, Conf.univ.dr. Aurel Dragotă, Conf.univ.dr. Silviu Istrate Purece, Lect.univ.dr. Radu Racovițan, Lect.univ.dr. Daniel Crețu, Lect.univ.dr. Anamaria Tudorie, Lect. univ. dr. Răzvan Codruț Pop, Asist.univ.dr. Daniela-Maria Stanciu-Păscărița

Lect.univ.dr. Maria Herlea, Lect.univ.dr. Daniela Bădilă, Lect.univ.dr. Mirel Bucur, Lect.univ.dr. Cristina Dăneasă, Lect.univ.dr. Martha Guttman, Asist.univ.dr. Paul Langa

Prof.univ.dr. Ștefan Tobler, Conf.univ.dr. Johannes Klein, Asist.univ.dr Andrei Bandi

Prof.univ.dr. Sabin Adrian LUCA, expert patrimoniu mobil, bunuri arheologice și istorico-documentare

Conf.univ.dr. Silviu Istrate PURECE, expert patrimoniu mobil, bunuri arheologice și istorico- documentare/numismatică antică

Conf.univ.dr. Aurel DRAGOTĂ, expert patrimoniu mobil, bunuri arheologice şi istoric- documentare/arheologie medievală

Lect.univ.dr. Cristina DĂNEASĂ, expert conservare și restaurare pictura pe panou si lemn policrom

Lect.univ.dr. Mirel BUCUR, expert conservare-restaurare pictură, tempera pe panou și icoane pe sticlă

Lect.univ.dr. Daniela BĂDILĂ, expert restaurare-conservare, pictură pe pânză

Lect.univ.dr. Marta GUTTMANN, expert în conservarea preventivă a patrimoniului cultural mobil; investigații fizico-chimice

Prof.univ.dr. Sabin Adrian LUCA, arheolog expert

Prof.univ.dr. Zeno Karl PINTER, arheolog expert

Prof.univ.dr. Ioan Marian ȚIPLIC, arheolog expert

Conf.univ.dr. Silviu Istrate PURECE, arheolog expert

Conf.univ.dr. Aurel DRAGOTĂ, arheolog expert

Lect.univ.dr. Răzvan Codruț POP, arheolog specialist

Lect.univ.dr. Anamaria TUDORIE, arheolog specialist